ASSOCIATION FOR THE STUDY OF THE NATIONALITIES | Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

ASSOCIATION FOR THE STUDY OF THE NATIONALITIES

ASSOCIATION FOR THE STUDY OF THE NATIONALITIES (Асоціація для студій національностей СРСР і Східної Європи, Асоціація досліджень національностей) (США). Засн. 2000 з метою активізації і популяризації наук. досліджень із питань розвитку національностей, їх мов. та нац. політики. Ініціатор і організатор — заст. голови НТШ А С. Горак. Мала свій друк. орган „Nationalities Papers“.

НТШ А співпрацює з ASN (є її чл.-засн.), а її журн. друкує мат­ли у започат. нею конференціях. Діє переважно на теренах Америки, де відбуваються конференції та обмін думками україністів із питань мов. політики. АSN працює й організовує щорічні наук. зібрання від 2000 до сьогодні. Тоді від Секції суспільних наук НТШ у річних конференціях бере участь її дир. Марта Бабич-Трофименко. Вона підгот. і вела конференцію „Громадянські вартості та релігійне навчання в Україні“, де доповідала на тему законів про мов. права в Європ. просторі. До 2004 відбулося чотири конференції. У 2001 на Конґресі АSN проводилася сесія про мов. права укр. меншин у Польщі, Словаччині, Росії і мов. права меншин в Україні, організатором і головою була Л. Онишкевич (доповідачі: Л. Баботова, М. Знаєнко, А. Березовенко, А. Даниленко). 2002 на Конґресі АSN відбувся „круглий стіл“ НТШ А на тему „Політичні, суспільні та мовні наслідки існування суржику в Україні“, під головуванням А. Даниленка. У Європ. конференції ASN у Варшаві в 2003 взяла участь Л. Онишкевич із доповіддю „Nationalites and Pluralism: from Old to New Worlds“, а також організувала панель про „Literature as Mirror/ Window of a European Identity“. У квіт. 2004 в Нью-Йорку відбувся Конґрес ASN, на якому провели засідання „круглого столу“ НТШ А на тему „How Does Transliteration Reflect National Identity — The Case of Ukrainian“ з участю А. Даниленка, М. Флаєра, Ю. Тарнавського, М. Знаєнко, модератором була Л. Онишкевич. 16. 04. 2005 в Колумбій. ун-ті на Конґресі АSN Л. Онишкевич виступила з доповіддю „A Feminine Perception of Ukraine in Geopolitics and Literature“, там само організувала „круглий стіл“ на цю тему та „Is Ukraine in Europe or Eurasia?“ Чл. НТШ А ( Історично-філософічної секції (Т. Гунчак) та Секції сусп. наук) брали участь у наук. конференціях АSN із панелями про укр. мову: у Варшаві (2004), в Колумбій. ун-ті (квіт. 2005), теж у США (берез. 2006 на тему „OUN — Between Collaboration and Resistance During WW II“). У 3 сесіях конференції АSN в Гарріманському ін­ті Колумбій. ун-ту в Нью-Йорку від НТШ А брав участь О. Попович. У берез. 2006 на конференції в Колумбій. ун-ті від НТШ А виступав Р. Волчук („Ukrainian language in the 20th Century: History of a Linguicide“ (К., 2005). 13. 04. 2007 панель НТШ А на конференції ASN в Колумбій. ун-ті представляли О. Попович, Л. Онишкевич (з доповіддю „Gender and National Identity as Reflected in Ukrainian Lіterature (20—21 centuries)“) та ін. Разом вони очолили роботу 5 сесій.

Літ.: Стойко В. П’ятдесятиріччя Наукового товариства імені Шевченка у США // 125 років Наукового товариства ім. Шевченка. Зб. наук. праць і мат-лів, присвячений Ювілею Товариства / Редколегія: А. Жуковський та ін. Львів, 2001, с. 70; Звіт голови Статутової комісії Марти Бабич-Трофименко // Бюлетень [Наукового товариства ім. Шевченка в Америці]. Спец. вип. Н.­Й., 2003, ч. 15 (31), с. 24; Бюлетень [Наукового Товариства ім. Шевченка в Америці]. Н.-Й., 2004, ч. 17 (33), с. 53; ч. 18 (34), с. 8—9, 25; ч. 20 (36), с. 26—27; 2006, ч. 21 (37), с. 11, 13, 20; 2007, ч. 23 (39), с. 42.

Оксана Гнатишин

Інформація про статтю

 Автор:

Оксана Гнатишин

 Опубліковано:

2015

 Ліцензія:

Статтю розміщено на умовах, викладених у розділі «Авторські права»

 Бібліографічний опис:

ASSOCIATION FOR THE STUDY OF THE NATIONALITIES / Оксана Гнатишин // Наукове товариство імені Шевченка: енциклопедія [онлайн]. Київ, Львів: НТШ, Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2015. Доступно: https://encyclopedia.com.ua/entry-148

Схожі статті

А

Б

В

Г

Д

Е

Є

Ж

З

И

І

Й

К

Л

М

Н

О

П

Р

С

Т

У

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

Ю

Я