БІБЛІОГРАФІЧНА РІДКІСТЬ | Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

БІБЛІОГРАФІЧНА РІДКІСТЬ

БІБЛІОГРАФІЧНА РІДКІСТЬ — термін, який указує на виняткове (рідкісне) видання, що збереглось у поодиноких (одиничних) примірниках і засвідчує суспільно-істор., наук. чи меморіальну цінність; таке вид. часто містить неповторні прикмети, що відрізняють його від ін. за формою (особливо кодикологічними особливостями) та змістом. Вживання терміна найчастіше пов’язане з археограф. пошуком (цільовим або випадковим) і виявленням досі невідомого друку. Вислів відомий із другої пол. XІX ст. У л-рі ця наз. вживається також на означення поодиноких рукопис. знахідок і конволютів. Вико-ристовував термін „Б. р.“ І. Франко, відкривши вперше у церкві с. Яйківці Жидачів. пов. на Львівщині (нині — с. Антонівка Жидачів. р­ну Львів. обл.) стародрук п. н. „?it•¤ i8 ?’zn?, pr§pod—bn?? mt*ri n‡?§? m‡r•i §g’­p§t?sk•??: sp’sano sofr—n•§m®, pat­r•‡rxom® ?8§8r?8limskim®?: bl?8vi ??§“. І. Франко відносив це вид. до невідомих, що є книжк. рідкістю. Надрук., як свідчить аналіз пам’ятки, наприкін. XVI ст. в Острозькій друкарні. Основою змісту стародруку стала леґенда про Марію Єгипетську, записана Софронієм або ін. ченцем (бл. 480) і, за І. Франком, давно поширена в Україні.

Вигляд „Житія...“ — „книжечка [...] друкована in folio, в два стовпці, де повний набір стовпця становить 44 рядки на шести аркушах. Черенки майже такі самі, як в звісній Острожській Біблії 1581 р.“ „Житіє... Марії Єгипетської“ як окр. друк не відоме в л­рі. Згідно з інформацією І. Франка, його „нема ані в числі тих друків“, що вийшли з Острозької друкарні, „ані воно не вміщене в жаднім із них так, щоб найдений [...] екземпляр міг бути осібною відбиткою того виданя“. Дослідник трактує пам’ятку як Б. р.— „...маємо перед собою друк незвісний доси в бібліографії...“

Варіанти „Житія...“ відомі і друк. двічі: у Москві (1589) як додаток до „Тріоді пісної“ (с. 441—59) та у Львові, в друкарні Львів. братства, також у складі конволюту „Тріоді пісної“ (1664), але ці вид. ніяк не пов’язані та не відповідають Б. р., виявленій І. Франком. Термін „Б. р.“ використовували чл. НТШ Я. Гординський, І. Свєнціцький та ін. У книгознавстві синонімами його є рідкісна книга, раритет.

Літ.: Мочульский В. М. Описание рукописей В. И. Григоровича. Одесса, 1890, с. 62; Франко І. Бібліоґрафічна рідкість // Записки НТШ. Львів, 1895, т. VI, кн. ІІ, с. 1—4; Маркушевич А. И. О книжных редкостях // Альманах библиофила. М., 1973, с. 15—19; Запаско Я., Ісаєвич Я. Пам’ятки книжкового мистецтва. Каталог стародруків, виданих на Україні. Кн. 1-ша (1574—1700). Львів, 1981, с. 75 (№ 416).

Олег Купчинський

Інформація про статтю

 Автор:

Олег Купчинський

 Опубліковано:

2015

 Ліцензія:

Статтю розміщено на умовах, викладених у розділі «Авторські права»

 Бібліографічний опис:

БІБЛІОГРАФІЧНА РІДКІСТЬ / Олег Купчинський // Наукове товариство імені Шевченка: енциклопедія [онлайн]. Київ, Львів: НТШ, Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2015. Доступно: https://encyclopedia.com.ua/entry-263

Схожі статті

А

Б

В

Г

Д

Е

Є

Ж

З

И

І

Й

К

Л

М

Н

О

П

Р

С

Т

У

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

Ю

Я