БІБЛІОТЕЧНО-АРХІВНА КОМІСІЯ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім.ШЕВЧЕНКА В АМЕРИЦІ | Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

БІБЛІОТЕЧНО-АРХІВНА КОМІСІЯ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім.ШЕВЧЕНКА В АМЕРИЦІ

БІБЛІОТЕЧНО-АРХІВНА КОМІСІЯ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім. ШЕВЧЕНКА В АМЕРИЦІ (США) (Бібліотечна комісія НТШ в Америці (США), Архівно-бібліотечна комісія НТШ в Америці (США) — науково-дослід. підрозділ НТШ в Америці (США), діяльність якого у своїй основі є самостійною, хоча тісно пов’язана в плані використання рукопис. і друк. фондів із роботою Історично-філософської (тепер — Історичних суспільних і правничих наук) та Філологічної секцій, Видавничої комісії й ін. наук. структур Т­ва. Історично комісія є спадкоємницею і значною мірою продовжувачем Бібліологічної комісії НТШ в Америці. Створ. у 90­х рр. ХХ ст., діяла з перервами, поновлена 2008. Головами Б.-а. к. були Тетяна Кейс, 2012 — Юрій Добчанський. До завдань комісії належать комплектування в НТШ українознавчої л-ри та архівів, передусім укр. діячів нац. історії, л-ри, культури, також інституцій, їх оцінка, упоряд. та підгот. бібліот. описів і видання каталогів. На сучас. етапі Б.-а. к. займається більш прикладною працею: описом л-ри й архівів, які надходять на збереження, їх комп’ютеризацією і, за змогою, популяризацією через період. вид. і каталоги. До складу чл. Б.-а. к. входять, окрім науковців різних укр. й амер. бібліот. установ США, співробіт. Бібліотеки НТШ Америки. Див. Бібліологічні комісії Наукового товариства ім. Шевченка у Німеччині та Сполучених Штатах Америки.

Літ.: Бюлетень НТШ в Америці. Н.-Й., 2002, ч. 13, с. 39—40; 2009, ч. 27, с. 22; 2012, ч. 33, с. 14, 19.

Олег Купчинський

Інформація про статтю

 Автор:

Олег Купчинський

 Опубліковано:

2015

 Ліцензія:

Статтю розміщено на умовах, викладених у розділі «Авторські права»

 Бібліографічний опис:

БІБЛІОТЕЧНО-АРХІВНА КОМІСІЯ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім.ШЕВЧЕНКА В АМЕРИЦІ / Олег Купчинський // Наукове товариство імені Шевченка: енциклопедія [онлайн]. Київ, Львів: НТШ, Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2015. Доступно: https://encyclopedia.com.ua/entry-290

Схожі статті

А

Б

В

Г

Д

Е

Є

Ж

З

И

І

Й

К

Л

М

Н

О

П

Р

С

Т

У

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

Ю

Я