БОСТОНСЬКИЙ ОСЕРЕДОК НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім. ШЕВЧЕНКА В АМЕРИЦІ | Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

БОСТОНСЬКИЙ ОСЕРЕДОК НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім. ШЕВЧЕНКА В АМЕРИЦІ

БОСТОНСЬКИЙ ОСЕРЕДОК НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім. ШЕВЧЕНКА В АМЕРИЦІ (США) (ін. наз.— Бостонсько-Кембриджський осередок Наукового товариства ім. Шевченка в Америці (США) — осередок НТШ А у м. Бостоні (шт. Массачусетс, США).

Б. о. НТШ створ. у 1950-х рр., його очолив лікар-стоматолог І. Дідюк, однак з огляду на низку причин осередок не розпочав діяльности (заходи з активізації його роботи вживались і в 1970-х рр.). Уже в наші дні з огляду на те, що в м. Бостоні існує акт. укр. громада і працює Укр. наук. ін-т Гарвард. ун-ту (HURI), було вирішено відновити роботу осередку. 13. 11. 2009 провідні чл. НТШ А з Бостона в межах чергової конференції Американської асоціації зі сприяння слов’янським студіям зустрілися з головою Амер. асоціації укр. студій (AAUS) В. Чернецьким і створили ініціативну групу на чолі з д. чл. НТШ Г. Гринь (головою Комісії осередків НТШ А), яка провела 2 зустрічі — у лют. і квіт. 2010.

Як наслідок, 07. 04. 2010 засн. новий Л. ГайдаБ. о. НТШ у такому складі: голова — Г. Гринь (з трав. 2012 — віце-президент і наук. секретар НТШ А), заст. голови — Г. Грабович, секретар — Л. Гайда, скарбник — С. Плохій, чл.: І. Бережницький, Л. Герець, А. Мельничук, М. Флаєр і Р. Шпорлюк. У верес. 2010 осередок поповнився такими новими чл.: М. Балмацеда, М. Війзе, П. Волощук, О. Грабович, О. Коцюба, І. Максим’юк, І. Мартинюк, В. Михед, О. Михед та о. Я. Налисник.

Чл. Б. о. НТШ проводять засідання у приміщеннях HURI (м. Бостон). Заг. профіль діяльности осередку передусім гуманіт. (л-ра, історія), меншою мірою представлено сусп. (політологія, антропологія) та природн. науки.

У день заснування Б. о. НТШ відбулося його перше засідання — Читання ім. Рільке. Г. Грабович представив для дискусії 8 поем Р.-М. Рільке в перекл. Б. Кравцева, М. Бажана та ін. До обговорення віршів і різних варіантів перекл. долучилися всі учасники цього літ. вечора. 2-ге засідання (літ. вечір Р. Мельникова) відбулося 07. 05. 2010. Р. Мельників (відомий літературознавець, доц. Харків. пед. ун-ту ім. Г. Сковороди, учасник сучас. А. Мельничукліт. процесу в Україні), читав свою ост. зб. поезій „Поїзди моєї республіки“. 3-тє засідання (14. 12. 2010) — літ. вечір В. Діброви, ориґ. читання оповідань зб. „Правдиві історії“ (2010) та уривків ще недрук. творів. В. Діброва, автор 8 кн. прози й однієї зб. драм, неодноразово отриму-вав нагороди за свою творчість, зокрема премію Лукаша за перекл. Самюела Бекета (1991), і визнання агенцією BBC Ukrainian Servi-ce зб. „Андріївський Р. Шпорлюкузвіз“ (2007) найкращою книжкою року. 4­те засідання (23. 03. 2011, спільно з HURI) — „Нові напрями шевченкознавства: Симпозіюм з нагоди 150-ліття від дня смерти поета“ за участи Г. Грабовича (Рання рецепція Т. Шевченка), O. Федорука (Шевченко і П. Куліш) та О. Бороня (Олівер Ґолдсміт і „Художник“). 5-те засідання (20. 03. 2012) — літ. вечір І. Коваль, драматурга, театрального продюсера, журналістки, письменниці. Читання уривків нового автобіограф. роману „Displaced“ („Переміщені“) про родинну історію письменниці. П’єси І. Коваль уже понад 10 років виконують на С. Плохійгол. сценах Києва. 6-те засідання (21. 03. 2012, спільно з HURI) — симпозіум „До 200­ліття з дня народження Шевченка“ з виступами O. Федорука („Перше видання „Гайдамаків“, 1841) та Г. Грабовича („Гайдамаки“ і народження національного поета“).

Літ.: Бюлетень Наукового Товариства ім. Шевченка в Америці. Н.-Й., 2009, ч. 28 (44), с. 56; 2010, ч. 29 (45), с. 19.

Галина Гринь, Юрій Ковалів

Інформація про статтю

 Автор:

Галина Гринь, Юрій Ковалів

 Опубліковано:

2015

 Ліцензія:

Статтю розміщено на умовах, викладених у розділі «Авторські права»

 Бібліографічний опис:

БОСТОНСЬКИЙ ОСЕРЕДОК НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім. ШЕВЧЕНКА В АМЕРИЦІ / Галина Гринь, Юрій Ковалів // Наукове товариство імені Шевченка: енциклопедія [онлайн]. Київ, Львів: НТШ, Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2015. Доступно: https://encyclopedia.com.ua/entry-402

Схожі статті

А

Б

В

Г

Д

Е

Є

Ж

З

И

І

Й

К

Л

М

Н

О

П

Р

С

Т

У

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

Ю

Я