АКЦIЯ САРСЕЛЬ | Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

АКЦIЯ САРСЕЛЬ

АКЦIЯ „САРСЕЛЬ“ — дії матеріальної й моральної підтримки Сарселю (у Франції) — крайового НТШ в Європі,— започатковані 1961—62. А. „С.“ зародилася у середовищі Укр. пластового сеньйорату (УПС, курінь „Ті, що греблі рвуть“): гурт пластових сеньйорів висунув перед проводом пропозицію „...зорганізувати й провести — на широкій громадській базі — постійну опіку-патронат над осередком НТШ-Сарсель, щоб уможливити й забезпечити його наукову продукцію“. Цю іні ціативу К. Паліїв, М. Зеленої, Р. Голода 09. 06. 1962 одностайно схвалила Велика рада Укр. пластового союзу в Нью-Йорку й вирішила включити до А. „С.“ увесь Пластовий cеньйорат. Зацікавлена молодь проводила „щедрівки“ і „ярмарки“ на користь фонду патронату. А. „С.“ поширилася на інші укр. громади у світі, і за 1954—91 було зібрано 2 млн. 876 тис. 650 дол. США (найбільше зібрав „Пласт“ — 90 тис. 144 дол. США). У груд. 1963 вийшло 1-ше число неперіод. бюлетеня А. „С.“ — „Вісті із Сарселю“, який повідомляв про заходи та стан розвитку А. „С.“ Організатором А. „С.“ була К. Паліїв, яка очолювала її до 1966. 09. 02. 1967 у Торонто відбулися конституційні збори Патронату НТШ у Сарселі, який очолив почес. чл. „Пласту“ Є. Борис (Канада). А. „С.“ мала позитивний відгук серед укр. діаспори на всіх континентах. Мета її — забезпечити наук. діяльність НТШ у Європi з центром у Сарселі та зберегти пiдгот. та вид. Енциклопедiї українознавства. У відомому зверненні „До співробітників і передплатників Енциклопедії Українознавства та прихильників наукового осередку НТШ в Сарселі“ мовилося: „Всі наші дотеперішні досягнення можливі завдяки широкій матеріяльній і моральній підтримці з боку українського громадянства в діяспорі. Впродовж цих років створилися між нашим Товариством і громадянством певні зв’язки, які вимагають дальшої розбудови й систематично підтримувалися. Бо діло, яке ми взяли на себе, ще далеко не завершене, воно розгорнуте щойно до половини, якщо йдеться про ЕУ, й віддане — як і донині — повністю на допомогу нашої спільноти на еміґрації“. З кін. 1966 по 1987 А. „С.“ очолював Є. Борис. 03. 03. 1964 А. „С.“ стає окр. підрозділом Суспільної служби українців Канади, що була структурою Конґресу українців Канади.

Літ.: Вісті із Сарселю, 1963, ч. 1, с. 1; 1967, ч. 8, с. 19; Кубійович В. Мені 85. Париж; Мюнхен, 1985, с. 22; Борис Є. У двадцяту рiчницю патронату НТШ — Сарсель у Торонтi // Вiстi з Сарселю, 1987, ч. 29—30, с. 30—35; Фундатори Енциклопедії Українознавства 1954—1989 / Опрацював І. Керестіль. [Сарсель], 1989, 63 с.; Жуковський А. Фінансова підтримка НТШ Є та її видань українською громадськістю // Бурім Д. В., Кучерук О. О., Маврін Д. О. Наукова та видавнича діяльність Наукового товариства ім. Шевченка в Європі. К., 2007, с. 66—67.

Оксана Гнатишин, Мирослав Мороз

Інформація про статтю

 Автор:

Оксана Гнатишин, Мирослав Мороз

 Опубліковано:

2015

 Ліцензія:

Статтю розміщено на умовах, викладених у розділі «Авторські права»

 Бібліографічний опис:

АКЦIЯ САРСЕЛЬ / Оксана Гнатишин, Мирослав Мороз // Наукове товариство імені Шевченка: енциклопедія [онлайн]. Київ, Львів: НТШ, Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2015. Доступно: https://encyclopedia.com.ua/entry-55

Схожі статті

А

Б

В

Г

Д

Е

Є

Ж

З

И

І

Й

К

Л

М

Н

О

П

Р

С

Т

У

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

Ю

Я