AMERICAN ASSOCIATION FOR THE ADVANCEMENT OF SLAVIC STUDIES | Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

AMERICAN ASSOCIATION FOR THE ADVANCEMENT OF SLAVIC STUDIES

AMERICAN ASSOCIATION FOR THE ADVANCEMENT OF SLAVIC STUDIES (ААASS, Американська асоціація зі сприяння слов’янським студіям) — найбільша світ. асоціація (т-во) зі сприяння розвитку славіст. студій. Засн. 1948 у США. Спочатку метою ААASS була публікація праць із питань славістики у журн. „American Slavic and East European Review“. Від 1960 стала членською орг­цією і представляє амер. науку, що вивчає Сх. і Центр. Європу з представництвами таких країн, як Польща, Росія, Сербія, Словаччина, Словенія, Україна, Хорватія, Чехія, та деяких неслов’ян. країн, у яких працюють наук. осередки славістики. Україна в ААASS репрезентована НТШ в Америці та Амер. асоціацією укр. студій. За статутом ААASS є складовою Амер. ради наук. т-в. Нині асоціація видає часоп., присвячений слов’ян. і сх.європ. бібліографії „Slavic and East European Information Resources“, а також наук. міждисциплінарний квартальник „Slavic Review“ та інформатор поточних новин про діяльність асоціації — „AAASS News Net“ (ін. наз.— „AAASS Newsletter“). Проводить поперемінно в різних містах США щорічні конвенції з великою кількістю спеціалізов. засідань, присвячених слов’ян. нац. проблематиці з участю науковців-славістів із різних країн і континентів світу. НТШ є чл. ААASS з 1970­х рр., організовує сесії з укр. тематики, чл. Т-ва беруть участь у різних засі-даннях конвенції. Деякі заходи асоціації (і видання) НТШ частково підтримує фінансово. У жовт. 1979 (м. Нью-Гейвен, шт. Коннектикут) НТШ у складі конвенції ААASS влаштувало конференцію на тему „Наукове товариство ім. Шевченка в минулому, сучасному і майбутньому“ з двома велелюдними сесіями: „Літературні зв’язки західних слов’ян з Україною“ та „Місце НТШ в українській науці“, у верес. 1981 (м. Монтерей, шт. Каліфорнія) — „Українці в Другій світовій війні — між патріотизмом та різними формами коллаборації“, у жовт. 1982 (м. Вашингтон) — „Російські дисиденти і їхня настанова до неросійських народів“. 1987 у складі конвенції ААASS відбулася конференція „Тисячоліття християнства в Русі-Україні. Методологічні проблеми у готуванні релігійної історії України“, 15—18. 11. 2007 у м. Новий Орлеан у рамках конвенції НТШ провело засідання „Література української діяспори після Другої світової війни“ і т. д., а також „круглий стіл“ на тему: „Впливи західньо- і центральноевропейських мов на сучасну українську мову“. У названих і неназваних засіданнях беруть участь як укр. закордонні, так і австрій., амер., канад., нім. вчені. Ост. 20 років учасниками конвенції ААASS є учені з України. НТШ взяло участь у понад 30-ти конвенціях, що відображено у програмах та рекламаціях асоціації. Під час засідань ААASS Т-во влаштовує виставки-продажі своїх вид., рекламує науково-вид. проекти, а про проведення конвенцій систематично інформує у своїх період. вид. Згадані період. вид. ААASS часто вміщають у свої реєстри укр. вид-ва, роблять огляди укр. наук. л­ри, в т. ч. вид. НТШ, деякі з них рецензує на своїх стор. „Slavic Review“.

Літ.: [Б. a.] American Association for the Advancement of Slavic Studies (AAASS) // Український історик (Н.-Й.; Торонто; Мюнхен), 1977, т. 3—4, с. 125—26; [Рудницький Л.] Участь НТШ у конвенції славістів // Бюлетень НТШ в Америці. Н.-Й., 1979/1980, ч. 2, с. [5]; його ж. Участь НТШ в 14-й річній Конвенції АААСС у Вашинґтоні // Там само, 1982, ч. 6, с. 4; його ж. Гонолюлю: 25-та річна конвенція AAASS // Вісник НТШ. Львів, 1994, ч. 8—9, с. 13, 17; його ж. НТШ і українське представництво в 29 національній конвенції AAASS // Там само, 1998, ч. 19—20, с. 20—21; [б. а.] Щорічна конференція американських славістів AAASS в Нью-Орлінс // Бюлетень НТШ в Америці. Н.-Й., 2007, ч. 24 (40), с. 39—40.

Олег Купчинський

Інформація про статтю

 Автор:

Олег Купчинський

 Опубліковано:

2015

 Ліцензія:

Статтю розміщено на умовах, викладених у розділі «Авторські права»

 Бібліографічний опис:

AMERICAN ASSOCIATION FOR THE ADVANCEMENT OF SLAVIC STUDIES / Олег Купчинський // Наукове товариство імені Шевченка: енциклопедія [онлайн]. Київ, Львів: НТШ, Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2015. Доступно: https://encyclopedia.com.ua/entry-65

Схожі статті

А

Б

В

Г

Д

Е

Є

Ж

З

И

І

Й

К

Л

М

Н

О

П

Р

С

Т

У

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

Ю

Я