АРТИСТИЧНО-ЛІТЕРАТУРНІ НОВИНИ | Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

АРТИСТИЧНО-ЛІТЕРАТУРНІ НОВИНИ

„АРТИСТИЧНО-ЛІТЕРАТУРНІ НОВИНИ“ — серія книжк. видань ориґ. художньо-літ. укр. творів і перекл. інозем. авторів популярних книжок зі світ. класики. Засн. 1893 з ініціативи В. Щурата. Мета вид.— долучитися до поширення дешевої л-ри для народу. Планувалося видавати ориґ. твори укр. худож. л­ри, робити передруки, також уміщати перекл. авторів світ. л-ри. 1-ша книга побачила світ лише через 5 років після оголошення про підгот. вид. серії „А.-л. н.“ Усього було вид. 4 наз. книжок: три у Львові, одна в Перемишлі, причому до трьох із них був безпосередньо причетний В. Щурат як автор чи перекладач. Це, зокрема, дві збірки В. Щурата — „Мої листи“ (Львів, 1898) та „Образки з Криниці“ (Львів, 1900), яка вийшла під крипт. В. К., також „Мелійська Венера“ П. Ліндау в перекл. В. Щурата (Перемишль, 1900), про яку схвально відгукнувся І. Франко. 4-та книжка, „Новели“ Едґара По, вийшла укр. мовою у перекл. І. Петрушевича (Львів, 1899). Знали про це вид. ін. чл. НТШ.

Серія не набула популярности: не було чіткого вид. плану, не визначено періодичности виходу книжок, в орг. аспекті не залучено широке автор. коло.

Літ.: Франко І. [Рец. на:] Павло Ліндау. Мелійська Венера: поетична драма в одній дії / З німецької мови переклав В. Щурат (Артистично-літературні новини, кн. ІІІ. Перемишль, 1900) // Франко І. Зібр. тв.: У 50 т. К., 1981, т. 32, с. 36; [б. а.] Щурат Василь // ЕУ. Словникова част. Перевид. в Україні. Львів, 2000, т. 10, с. 3921—22.

Іван Крупський

Інформація про статтю

 Автор:

Іван Крупський

 Опубліковано:

2015

 Ліцензія:

Статтю розміщено на умовах, викладених у розділі «Авторські права»

 Бібліографічний опис:

АРТИСТИЧНО-ЛІТЕРАТУРНІ НОВИНИ / Іван Крупський // Наукове товариство імені Шевченка: енциклопедія [онлайн]. Київ, Львів: НТШ, Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2015. Доступно: https://encyclopedia.com.ua/entry-122

Схожі статті

А

Б

В

Г

Д

Е

Є

Ж

З

И

І

Й

К

Л

М

Н

О

П

Р

С

Т

У

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

Ю

Я