БІБЛІОЛОГІЧНИЙ ІНСТИТУТ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім. ШЕВЧЕНКА В ЄВРОПІ | Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

БІБЛІОЛОГІЧНИЙ ІНСТИТУТ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім. ШЕВЧЕНКА В ЄВРОПІ

БІБЛІОЛОГІЧНИЙ ІНСТИТУТ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім. ШЕВЧЕНКА В ЄВРОПІ — структурна частина НТШ Є. Створ. за рішенням Виділу (президії) НТШ від 13. 06. 1947 на хвилі відновлення діяльности Т-ва у Мюнхені. Осн. метою Б. і. (подібно, як до Першої світ. війни у Львові Бібліографічного бюро НТШ) було „стежити за всіма українськими друками, де б вони не виходили, а також іноземними працями про Україну“, їх збирати, описувати та складати на їх основі універсальну українозн. бібліографію, виготовляти копії осн. книг з укрїнознавства. Кер. Б. і. обрано Є.­Ю. Пеленського.

Заснування Б. і. зумовлене об’єктивною потребою НТШ у Зх. Європі, що випливала з ін., порівняно з довоєнними в НТШ у Львові, відмінних умов праці Т-ва за кордоном, а також зі завдань Т-ва й укр. учених НТШ. Вони на той час часто крім, власне, конкр. наук. завдань виконували роль „речників української справи перед чужим світом“. У зв’язку з цим спец. та особливо актуальні на той час питання було перенесено зі секцій і комісій у спец. ін­ти (крім Б. і., були засн. Інститут енциклопедії, Інститут національних дослідів, Інститут української мови, Публіцистичний інститут). Створ. в НТШ у Німеччині Б. і. та ін. не досягли, однак, належного (раніше планованого) розвитку (виняток становить Ін-т енциклопедії). Б. і. НТШ Є з поч. 50-х рр. XX ст. перестав існувати як установа Т-ва. Осн. причиною був брак будь-яких умов праці, матеріальні, зокрема фінансові негаразди та масовий виїзд учених НТШ з Європи в 1949—50 в США, Канаду, Австралію, Пд. Америку. З цих проектів реалізовано лише один — 1948 видано працю Є.­Ю. Пеленського „Uсrainica в західно-европейських мовах“ (Мюнхен, 1948).

Літ.: Сьогочасне й минуле (Мюнхен), 1948, № 1, с. 10, 92; [Кубійович В. та ін.] Історія Наукового товариства ім. Шевченка. З нагоди 75-річчя його заснування. 1873—1948. Н.-Й.; Мюнхен, 1949, с. 47—49; Дорошенко В. Огнище української науки. Наукове товариство імени Т. Шевченка. Н.­Й.; Філадельфія, 1951, с. 94; Лев В. Сто років праці для науки й нації. Коротка історія Наукового товариства ім. Шевченка. Н.-Й., 1972, с. 25.

Олег Купчинський

Інформація про статтю

 Автор:

Олег Купчинський

 Опубліковано:

2015

 Ліцензія:

Статтю розміщено на умовах, викладених у розділі «Авторські права»

 Бібліографічний опис:

БІБЛІОЛОГІЧНИЙ ІНСТИТУТ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім. ШЕВЧЕНКА В ЄВРОПІ / Олег Купчинський // Наукове товариство імені Шевченка: енциклопедія [онлайн]. Київ, Львів: НТШ, Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2015. Доступно: https://encyclopedia.com.ua/entry-268

Схожі статті

А

Б

В

Г

Д

Е

Є

Ж

З

И

І

Й

К

Л

М

Н

О

П

Р

С

Т

У

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

Ю

Я