БІБЛІОЛОГІЧНІ КОМІСІЇ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім. ШЕВЧЕНКА У НІМЕЧЧИНІ ТА СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ АМЕРИКИ | Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

БІБЛІОЛОГІЧНІ КОМІСІЇ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім. ШЕВЧЕНКА У НІМЕЧЧИНІ ТА СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ АМЕРИКИ

БІБЛІОЛОГІЧНІ КОМІСІЇ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім. ШЕВЧЕНКА У НІМЕЧЧИНІ ТА СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ АМЕРИКИ — науково-дослід. підрозділи Т-ва при крайових НТШ в Європі та Америці, завданням яких було збирати й аналізувати нові укр. та українозн. вид., що з’являлися за межами України укр. та інозем. мовами, досліджувати актуальні проблеми нац. книговидання і книгознавства. Б. к. цікавилися також історією старої книги й укр. давнього друкарства.

1. Бібліологічна комісія Наукового товариства ім. Шевченка [в Європі]. Створ. у квіт. 1947 у Мюнхені (Німеччина), майже в той самий час, коли було відновлено Т­во у Зх. Європі. Проіснувала під такою наз. неповні 3 місяці. Організував і керував Б. к. НТШ Є Є.-Ю. Пеленський за акт. сприяння і співпраці В. Дорошенка, В. Кубійовича, З. Кузелі. З наук. метою у черв. 1947 перетворюється на Бібліологічний інститут. Див. Бібліологічний інститут Наукового товариства ім. Шевченка в Європі.

2. Бібліологічна комісія Наукового товариства ім. Шевченка в ЗДА (США). Функціонує поряд з Літературознавчою, Мовознавчою та окремо Термінологічною комісіями у складі Філологічної секції НТШ в Америці. Створ. після 1960. У деяких працях Б. к. називають Бібліотечною комісією (Нью-Йорк). Першим головою Б. к. НТШ А обрано Василя Лева (до створення Б. к. був бібліотечним референтом при управі НТШ А), заст. голови — Богдана Загайкевича, секретарем — Анну Кобринську, пізніше Богдана Романенчука. Також певний час секретарем Б. к. працював О. Соколишин. Кількість чл. Б. к. не була стабільною. До складу комісії, напр., у 1964—65, входило 19 ос. (більшість проживала у різних містах США), згодом склад комісії мінявся: 13, 21 ос. (1988). Крім вказаних осн. завдань, Б. к. НТШ А мала „інформувати американський науковий світ та студіюючу молодь про джерела та матеріяли, що відносяться до українського питання“, спростувати „фальшиві дані про Україну“. Паралельно вона здійснювала комплектацію Бібліотеки та Архіву НТШ А в Нью-Йорку (секретар комісії А. Кобринська до 1982 працювала бібліотекарем Б-ки НТШ у Нью-Йорку), періодично проводила наук. конференції (напр., 1964 відбулася конференція, присвячена поч. укр. книгодрукування), окремо влаштовувала виставки давніх укр. видань і нових надходжень. Нині Б. к. перетворено на Бібліотечно-архівну комісію, яка переважно провадить бібліот. справу і комп’ютерне описування книжок та періодики. Періодично видає „Бюлетень Бібліотечної комісії НТШ у ЗДА“ або інформує про свою працю у „Бюлетені НТШ в Америці“.

Літ.: [Кубійович В. та ін.]. Історія Наукового товариства ім. Шевченка. З нагоди 75-річчя його заснування. 1873—1948. Н.-Й.; Мюнхен, 1949, с. 47—49; Дорошенко В. Огнище української науки — Наукове товариство імени Т. Шевченка. Н.­Й.; Філадельфія, 1951, с. 63—66 та ін.; [б. а.] Наукове товариство ім. Шевченка в ЗДА. Н.-Й., 1960, с. 12; Хроніка НТШ. Торонто; Н.-Й.; Сидней; Париж, 1966, ч. 80, с. 19; Львів; Н.-Й; Торонто; Париж; Сидней, 1996, ч. 81, с. 34—35 та ін.; Лев В. Сто років праці для науки й нації. Коротка історія Наукового товариства ім. Шевченка. Н.­Й., 1972, с. 31.

Олег Купчинський

Інформація про статтю

 Автор:

Олег Купчинський

 Опубліковано:

2015

 Ліцензія:

Статтю розміщено на умовах, викладених у розділі «Авторські права»

 Бібліографічний опис:

БІБЛІОЛОГІЧНІ КОМІСІЇ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ім. ШЕВЧЕНКА У НІМЕЧЧИНІ ТА СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ АМЕРИКИ / Олег Купчинський // Наукове товариство імені Шевченка: енциклопедія [онлайн]. Київ, Львів: НТШ, Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2015. Доступно: https://encyclopedia.com.ua/entry-270

Схожі статті

А

Б

В

Г

Д

Е

Є

Ж

З

И

І

Й

К

Л

М

Н

О

П

Р

С

Т

У

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

Ю

Я