БІЛОЗІР Михайло | Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

БІЛОЗІР Михайло

БІЛОЗІР Михайло (* 15. 09. 1885, м. Радехів, Галичина — † після 1971) — учитель, ботанік, художник.

Після здобуття поч. освіти навч. в Учительській семінарії у Львові. 1914 обійняв посаду вчителя Нововитківської поч. школи на Радехівщині, того ж року мобілізований до австрій. війська. За час війни дослужився до рангу офіцера. Після Першої світової війни не повернувся в Галичину, працював кілька років учителем в одній із подільських шкіл, потім — у м. Вінниці в „лабораторії насінньового заводу“ та на Мікало-Етнол. станції, де досліджував флору Поділля, Центру та Пд. України. Зібрав і ґрунтовно впоряд. гербарій флори Поділля, дублети якого зберіг. в Гербарії Моск. держ. ун-ту ім. М. Ломоносова та в Гербарії Ін-ту ботаніки НАН України в Києві.

Осн. зацікав. Б. М.— рослинний світ, зокрема флора Галичини і Поділля. Збирав і досліджував рослинність України, поширював наук. знання про неї серед учнівської молоді й змальовував в окр. картинах та на оглядових стендах.

1914 НТШ закупило у Б. М. для Музею НТШ 17 мал. (картин) рослин і замовило йому альбом рослин, який він мав підгот. і видати друком. Для придбання спец. приладдя НТШ виплатило Б. М. 50 крон. Після ліквідації Т-ва 1940 більша част. експонатів Музею НТШ перейшла до Природозн. музею, серед них, очевидно, мал. Б. М.

Пр.: Нові рослини до Вінницької округи // Інформаційний огляд дослідно-краєзнавчих праць на Поділлі. Вінниця, 1926, ч. 1; Рослини Мало-Кутищанського лісу Вінницької округи // Труди сільськогосподарської ботаніки. Х., 1927, т. 1, № 3, с. 152—64; Список рослин лісів поміж селами Янтопіль, Мало-Куниці й Кустивці на Поділлі // Там само, вип. 1; Матеріали до лепідоптерофауни Поділля // Труди Природничо-технічного відділу УАН, 1931, № 5 (Зб. праць Золочівського музею, ч. 10), с. 127—206; Нариси рослинності Вінницької округи. К., 1933 (у співавт.); Результаты и перспективы интродукции на Украине ценных дальневосточных кустарников и лиан // Вісник Київського університету (серія біологічна). К., 1971, № 13, с. 7—10 (у співавт.).

Арх. дж.: Домашній архів Любові Іванівни Білозір у м. Радехові: листи, знімки, кольорові мал. рослин, виконані до Першої світ. війни.

Літ.: Хроніка НТШ. Львів, 1914, ч. 58—59, с. 6—7; Русские ботаники. Биографо-библиографический словарь / Составил С. Ю. Липшиц. М., 1947, т. 1: А—Б, с. 164.

Олександр Дзьобан

Інформація про статтю

 Автор:

Олександр Дзьобан

 Опубліковано:

2015

 Ліцензія:

Статтю розміщено на умовах, викладених у розділі «Авторські права»

 Бібліографічний опис:

БІЛОЗІР Михайло / Олександр Дзьобан // Наукове товариство імені Шевченка: енциклопедія [онлайн]. Київ, Львів: НТШ, Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2015. Доступно: https://encyclopedia.com.ua/entry-317

Схожі статті

А

Б

В

Г

Д

Е

Є

Ж

З

И

І

Й

К

Л

М

Н

О

П

Р

С

Т

У

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

Ю

Я