АКАДЕМІЧНА ГРОМАДА У ПРАЗІ | Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

Енциклопедія «Наукове товариство імені Шевченка»

АКАДЕМІЧНА ГРОМАДА У ПРАЗІ

„АКАДЕМІЧНА ГРОМАДА“ У ПРАЗІ (Українська академічна громада) — укр. студент. орг-ція у Чехо-Словацькій Респ. (1919—41). Функціонувала за підтримки чехо-словацького уряду і прихильного ставлення до неї Томаша Масарика. До „А. г.“ входило майже все укр. студентство вищих шкіл у Празі, Брні, Братиславі, Подебрадах та ін. містах, яке перебувало в еміґрації. На січ. 1921 кількість чл. становила прибл. 420 ос., далі це число зростало. На 01. 03. 1924 „А. г.“ налічувала найбільшу кількість студентів — 1255 (серед них 139 представниць жін. статі). При мін­ві закордонних справ ЧСР існував спец. Чесько-Укр. к-т допомоги на чолі з проф. Ярославом Бідлом та його заст. Олександром Колессою і Ничипором Григорієвим. К­т розподіляв держ. кошти на утримання студіюючої молоді, яка навч. у вишах Чехо-Словаччини. В листі М. Грушевського до поета О. Кандиби з Відня від 07. 05. 1923 про студентство у столиці ЧСР мовиться: „Доходять відомости про сі „Українські Афіни“ — Прагу, як там люде віддаються „наукам и искусствам“, не журячись нічим“. Довголітнім головою „А. г.“ був Д. Радич. З-поміж акт. діячів „А. г.“ — М. Антонович, О. Бойдуник, О. Бойків, О. Кандиба, В. Кунда, М. Масюкевич, М. Мухин, В. Орелецький, М. Риндик, М. Сорока, М. Стахів, Р. Сушко, І. Харак. „А. г.“ друк. журн. „Український студент“ (1920, 1922—24), альманах „Стерні“ (1922). У 1930-ті рр. значно зменшилася кількість чл. „А. г.“ У міжвоєнне 20-річчя „А. г.“ гуртувала довкола себе багато чл. НТШ. Припинила свою діяльність у роки Другої світ. війни.

Арх. дж.: ЦДІА України у Львові, ф. 862, оп. 1, спр. 1—5.

Літ.: [Б. а.] Академічна Громада в Празі // Молоде життя. Відень, 1921, ч. 2, с. 28; Огоновський В. З теки статистичного референта // Студентський вісник. Прага, 1924, ч. 5; Радич Д. УАГ й організоване українське життя в Празі // Двадцять літ української академічної громади. Прага, 1941, с. 30—35; Наріжний С. Українська еміґрація. Культурна праця української еміґрації між двома світовими війнами. Прага, 1942, с. 77—78 (перевид. Львів; Кент; Острог, 2008).

Олег Купчинський

Інформація про статтю

 Автор:

Олег Купчинський

 Опубліковано:

2015

 Ліцензія:

Статтю розміщено на умовах, викладених у розділі «Авторські права»

 Бібліографічний опис:

АКАДЕМІЧНА ГРОМАДА У ПРАЗІ / Олег Купчинський // Наукове товариство імені Шевченка: енциклопедія [онлайн]. Київ, Львів: НТШ, Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2015. Доступно: https://encyclopedia.com.ua/entry-34

Схожі статті

А

Б

В

Г

Д

Е

Є

Ж

З

И

І

Й

К

Л

М

Н

О

П

Р

С

Т

У

Ф

Х

Ц

Ч

Ш

Щ

Ю

Я